Santa Maria de Vidreres
(Vidreres - La Selva)

Vidreres - Església de Santa Maria (Foto: Ricard Vilà, 2021)

Vidreres - Església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2011)

Vidreres - Poble i església de Santa Maria

Vidreres - Poble i església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2011)

Vidreres - Església de Santa Maria (Foto: Josep Salvany, Fons Salvany-Biblioteca de Catalunya, 1924)

Situació Plaça de l'Església
Documentada des de l'any 1066, de la primitiva església romànica no en resta cap vestigi, tot i que és possible que la base del campanar sigui d'aquella època. Entre 1790 i 1800 es va construir el temple actual, d'una nau amb capelles laterals, dins un estil que barreja elements encara barrocs amb altres de neoclàssics, com la portada. Aquesta és rectangular, flanquejada per dos parells de columnes que sostenen un entaulament sobre el qual es recolza la fornícula amb la imatge de la Verge. La façana va restar inacabada i ha estat restaurada modernament.

En un document de 1358, la parròquia de Vidreres és esmentada com a possessió dels vescomtes de Cabrera, juntament amb el castell de Sant Iscle, el senyor del qual dominava la vila. Els patrons de Vidreres són sant Iscle i santa Victòria, les relíquies dels quals eren custodiades a la capella del castell.