Torre de la Plaça (antic campanar)
(Llançà - Alt Empordà)

Llançà - Torre de la Plaça

Llançà - Torre de la Plaça (Foto: Albert Esteves, 2011)

Llançà - Torre de la Plaça (Foto: Josep Salvany, Fons Salvany-Biblioteca de Catalunya, 1917)

Situació Plaça Major
InterèsEspecial interès Interessant
A la plaça Major es dreça, solitària, una torre de planta quadrada que és l'únic vestigi que resta de l'antiga església parroquial. Es va conservar perquè l'església nova, del segle XVIII, no va tenir cloquer fins la segona dècada del segle XX. Va ser construïda cap a la fi del segle XIII.

És un campanar de torre que estava adossat a l'església romànica, documentada des de l'any 974. Té tres nivells de finestres, el més alt dels quals s'obre amb ulls de bou i està coronat amb merlets. Els diversos pisos estan coberts amb voltes però es suposa que originalment eren de fusta. Al nivell inferior s'obre amb una gran arcada apuntada. Tot i la rusticitat de l'aparell, la tipologia de les finestres i l'arc d'accés inferior fan pensar en una datació tardana però seguint encara els esquemes romànics.

Modernament ha estat restaurada i s'han enderrocat els edificis que hi tenia adossats.