Molí de Creixell
(Borrassà - Alt Empordà)

Borrassà - Molí de Creixell

Borrassà - Molí de Creixell (Foto: Albert Esteves, 2011)

TipusMolí
Situació Creixell
La primera referència del molí de Creixell, vora la riera d'Àlguema, és de l'any 1346. El conjunt que ara podem contemplar conserva elements dels segles XVI i XVII, tot i que el conjunt ha estat modificat en època molt més tardana.

El molí va gaudir de privilegis que obligaven a molts pagesos a anar-hi a moldre i, segons la tradició, el moliner n'abusava força, fins al punt que els vilatans de tant en tant llençaven gats a la bassa que bloquejaven els mecanismes del molí. Així es va fer famosa la dita a Creixell, pelats, pelats sota la mola escorxen gats.

L'any 1921 el molí i la resclosa van ser comprats pel figuerenc Josep Valent i Sala que el va dedicar a la producció d'electricitat.