Castell d'Avinyonet
(Avinyonet de Puigventós - Alt Empordà)

Avinyonet de Puigventós - Castell d´Avinyonet

Avinyonet de Puigventós - Castell d´Avinyonet (Foto: Albert Esteves, 2011)

Construït cap a la segona meitat del segle XI, del castell d'Avinyonet en resten algunes construccions d'època diversa, situades a migjorn de l'església. Podem veure un llenç de mur amb un portal adovellat de punt rodó, que seria probablement l'entrada al recinte fortificat. Al seu costat hi ha un edifici de planta rectangular, convertit en habitatge, fet amb carreus ben carejats i arrenglerats. Adossat a l'església hi ha una altre edifici, amb una torre rectangular i una espitllera. A l'a banda de ponent del recinte hi ha restes de muralla, també amb espitlleres.

El 1257 el castell esdevingué el centre de la comanda de l'Hospital d'Avinyonet, que va existir fins el 1804. La senyoria era, tanmateix, dels comtes-reis, que l'alienaren en diverses ocasions. Del segle XVI al XVIII la jurisdicció del lloc era d'una branca de la família Rocabertí. La cronologia de les construccions que ens han pervingut abasta des del segle XI fins al XV, moment en el qual es va reedificar també l'església de Sant Esteve.