Castell de les Escaules
(Boadella i les Escaules - Alt Empordà)

Les Escaules - Castell (Foto: Albert Esteves, 2011)

Les Escaules - Castell (Foto: Invarquit-Gencat)

Les Escaules - Castell (Foto: Josep Salvany, Fons Salvany-Biblioteca de Catalunya, 1918)

Situació Turó al sud del nucli urbà de Les Escaules
Situat en un turó des d'on es domina el poble i la vall, el castell de les Escaules constituïa una fortificació destinada a vigilar la frontera entre els comtats d'Empúries i Besalú. Tot i que està documentat es de l'any 1123 (quan Ramon Berenguer III el donà en feu a Ponç Hug, comte d’Empúries) la construcció que s'ha conservat en bona part, és obra dels segles XIV-XV. Forma un recinte allargat que envolta una torre cilíndrica, d'una alçada de 10 m, que estava defensada amb quatre matacans dels quals es conserven les cartel·les de suport. Es conserven diversos trams dels murs perimetrals que estaven coronats amb merlets.