Castell de Llers
(Llers - Alt Empordà)

Llers - Castell

Llers - Castell

Llers - Castell (Foto: Josep Salvany, Fons Salvany-Biblioteca de Catalunya, 1918)

Situació Carrer del Castell
Enlairat enmig el poble de Llers conforma un recinte emmurallat de planta quadrada centrat per una torre cilíndrica de notables dimensions. Adossades a la muralla per la part interior hi ha algunes restes de construccions, molt malmeses. El conjunt, edificat cap a la segona meitat del segle XIII sobre una fortificació anterior, es trobava el 2011 en fase de restauració.

Els senyors de Llers, una de les nissagues importants del comtat de Besalú, estan documentats des de l'any 1090. Cap a 1270 va passar a mans dels vescomtes de Rocabertí, probables impulsors de la reconstrucció. L'any 1490 va passar a ser propietat de la corona. Va resultar molt malmès durant les guerres del segle XVII i XVIII i va ser rehabilitat al XIX, arrel de les guerres carlines.

El castell de Llers és famós perquè segons la llegenda va ser habitat per un vampir, el comte Estruch.