Castell d'Hortal
(Llers - Alt Empordà)

Llers - Castell d'Hortal

Llers - Castell d'Hortal (Foto: Albert Esteves, 2011)

Llers - Castell d'Hortal (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2021)

Situació Camí que surt de la carretera de Terrades, prop del mas de l'Estela
Necessita intervenció urgent
Documentat des del segle XI (amb el nom d'Ordal) era senyorejat pels Quermançó i després pels vescomtes de Peralada. Els castlans, cognominats Hortal, apareixen en documents des del segle XIII, època a la qual pertanyen les restes conservades, fins al XVI.

Està situat en un petit turó, actualment envoltat d'horts. Era un castell de planta rectangular amb muralles que envoltaven una torre cilíndrica. D'aquesta se'n conserva una bona part, feta amb carreus desbastats, no gaire grossos, alineats formant filades regulars. Es conserva també un llenç de muralla, construït amb pedres sense treballar.

Caldria algun tipus d'intervenció per consolidar les restes i habilitar-ne l'accés, actualment dificultat pels matolls i les bardisses.