Castell de Navata
(Navata - Alt Empordà)

Navata - Castell de Navata

Navata - Castell de Navata (Foto: Gas Mountain, 2019)

Navata - Castell de Navata (Foto: Albert Esteves, 2011)

Situació Entre Mas Colmers i la Casa Gran, al sud del poble
Necessita intervenció urgent
Documentat des del segle XI, el que resta del castell de Navata està situat enmig de camps de conreu uns 2 km al sud del poble. L'accés és complicat per la manca d'indicacions.

Formava un recinte força gran, de planta rectangular protegit per un cingle natural en un dels costats i valls i muralles als altres, obrades probablement al segle XIII. Es conserva pràcticament sencer el llenç de ponent, amb una torre cilíndrica, lleugerament atalussada a la base, en un dels extrems. Hi ha restes dels altres murs, però molt més escasses. A la part de tramuntana es conserva la capella romànica.

L'any 1099 el castell fou cedit per Berenguer Adalbert de Navata al comte de Besalú, que li retornà com a feudatari. Els Navata en mantingueren la senyoria fins que l'any 1249 Ermessenda de Navata es va casar amb Dalmau IV de Rocabertí. Van ser els Rocabertí els que van alçar la fortificació que ens ha pervingut en part.