Església Vella de Sant Pere de Navata
(Navata - Alt Empordà)

Navata - Església de Sant Pere

Navata - Església de Sant Pere (Foto: Gas Mountain, 2020)

Navata - Església de Sant Pere (Foto: Albert Esteves, 2011)

Situació Camí de Can Miró, a continuació del carrer Canelles
InterèsEspecial interès Interessant
Tot i que està allunyada del poble, al costat de Can Miró, fou la seva església parroquial fins al segle XVII. Està documentada des de l'any 1019.

Es tracta d'una església romànica de nau única coberta amb volta de canó una mica apuntada i capçada amb un absis semicircular. A un dels murs laterals hi ha tres arcades de mig punt, tapiades, una de les quals només és visible des de l'interior. És probable, doncs, que hi hagués una segona nau que potser no es va arribar a cloure o que que es va derruir. L'absis és llis exteriorment, amb una única finestra de doble esqueixada. A l'interior hi ha restes de decoració mural romànica.

A la façana principal, situada a ponent, hi ha una destacable portalada amb cinc arquivoltes en degradació, una de les quals helicoïdal, timpà, llinda monolítica i dues columnes a cada costat (dues d'elles també helicoïdals) amb capitells força desgastats. Al timpà hi ha esculpit un Agnus Dei. La porta conserva la ferramenta i el forrellat romànics.

L'obra es pot datar cap a les darreres dècades del segle XII.