Sant Esteve de Canelles
(Navata - Alt Empordà)

Navata - Sant Esteve de Canelles

Navata - Sant Esteve de Canelles (Foto: Albert Esteves, 2011)

Situació Canelles
El petit poblet de Canelles compta amb una església romànica, transformada al segle XVIII. Surt esmentada en un document de l'any 855 com a possessió del monestir de la Grassa, el qual en va mantenir la propietat fins al segle XIV.

És un temple de nau única, capçada amb un absis semicircular. Aquest té un aparell de carreus de mida mitjana, ben tallats i alineats. Als murs laterals hi ha unes arcades cegues que podrien haver estat uns elements de reforç. La volta té dos trams, que fan suposar dues etapes constructives diferents, un tram amb volta de canó i l'altra amb volta apuntada. Sembla doncs que l'església va ser construïda al segle XI i ampliada al XIII, època a la qual pertany l'absis. A començament del segle XVIII s'hi feren importants reformes, es va refer la façana i la porta i es va alçar el campanar de torre.