Església de Sant Julià i Santa Basilissa
(Ordis - Alt Empordà)

Ordis - Església de Sant Julià i Santa Basilissa

Ordis - Església de Sant Julià i Santa Basilissa (Foto: Albert Esteves, 2011)

Situació Plaça de la Vila
InterèsEspecial interès Interessant
Documentada des de l'any 1019. L'edifici actual és fruit de la reforma i ampliació, al segle XVIII, d'un temple romànic dels segles XII-XIIII. Consta d'una nau amb dues capelles laterals, creuer i absis semicircular. Són d'època romànica bona part del frontis i dels murs i capelles laterals. En fer obres de restauració del terrat es va trobar la volta original romànica que havia restat amagada després de la reforma del segle XVIII.

En aquesta reforma es va construir la portada i el campanar, que no es va arribar a coronar, i també el creuer i la capçalera. La portada és senzilla, amb dos pinacles coronats amb boles damunt la llinda. Pel que fa al campanar, només es va construir el primer tram octogonal que, per les seves dimensions, si s'hagés enllestit hauria assolit una notable presència.

La portalada de la façana principal és del segle XVIII, decorada amb simples ressalts i amb dos pinacles coronats amb boles, sobre la llinda. L’antiga finestra romànica que hi havia en aquesta façana fou substituida per un petit rosetó. A migdia, entre la façana principal i la capella lateral, s’ha conservat un mur romànic que presenta una finestra de doble biaix i arcs de mig punt, monolítics. A la seva vora hi resta el muntant i l’inici de l’arquivolta de l’antiga portalada romànica de l’església, que fou destruïda al construir-se la capella lateral. El campanar, que fou inacabat, és una torre de planta quadrada que havia de tenir al damunt un alt cos amb arcades, octogonal, del qual només es construí la part baixa amb les primeres pilastres, sense arribar a cloure-les amb arcs. Hom diu que aquest campanar havia de ser més alt i gran que el de Borrassà, poble veí, amb el qual Ordis competia.