Castell de l'Esparra
(Riudarenes - La Selva)

Riudarenes - Castell de l´Esparra, porta del pis inferior (Foto: Albert Esteves, 2011)

Riudarenes - Castell de l´Esparra, espitllera

Riudarenes - Castell de l´Esparra, espitllera (Foto: Albert Esteves, 2011)

Riudarenes - Castell de l´Esparra, la porta del pis inferior des de dintre

Riudarenes - Castell de l´Esparra, la porta del pis inferior des de dintre (Foto: Albert Esteves, 2011)

Riudarenes - Castell de l´Esparra, possible cisterna

Riudarenes - Castell de l´Esparra, possible cisterna (Foto: Albert Esteves, 2011)

Riudarenes - Castell de l´Esparra, torre exterior

Riudarenes - Castell de l´Esparra, torre exterior (Foto: Albert Esteves, 2011)

Situació Molt a prop del nucli de l'Esparra
Necessita intervenció urgent
Molt a prop del petit agregat de l'Esparra, sobre un petit turó, hi ha un castell o casa forta, amagat entre les alzines, que sorprenentment ha conservat dempeus bona part de la seva estructura. Hi ha molt poca documentació sobre aquest castell. Al segle XIV es coneixia com a castell o força de la Roqueta. Un document de l'Arxiu patrimonial Cruïlles-Peratallada, de l'any 1385, esmenta un Ramon de Cassà, donzell senyor de la força de la Roqueta de la parròquia de Sant Martí de l'Esparra, amb drets sobre un conjunt de masos del terme.

El castell forma un recinte fortificat centrat per una torre de planta trapezial i dos pisos. Tots dos pisos tenen sengles portals adovellats. El pis inferior té nombroses espitlleres. Està cobert amb una volta apuntada que encara conserva les marques de l'encanyissat. Davant la porta hi ha restes del què deuria ser la cisterna del castell. Del recinte exterior hi ha diverses restes molt malmeses, d'entre les quals en destaca una torre migpartida, un tram de la qual es manté sencer i un altre es veu caigut uns metres a sota.

Segurament va ser construït durant el segle XIII. Generalment se'l coneix com a torre de l'Esparra però l'existència d'una muralla exterior justifica que se'l pugui anomenarcastell. En tot cas, tal com assenyala Rafael Dalmau (Els castells catalans, 1967), sembla massa per dir-li torre i massa poc per dir-li castell.