Monestir de Santa Maria del Roure
(Pont de Molins - Alt Empordà)

Pont de Molins - Monestir del Roure, escut (Foto: Albert Esteves, 2011)

Pont de Molins - Monestir del Roure, detall

Pont de Molins - Monestir del Roure, detall (Foto: Albert Esteves, 2011)

Situació Camí que surt de Dalt de Molins
InterèsEspecial interès Interessant
En aquest lloc hi hagué, a començament del segle XII, una primera església romànica relacionada amb el castell de Montmarí. El primer document conegut és de l'any 1195. Al segle XIII s'hi fundà una canònica agustiniana que va rebre al llarg dels segles següents diversos llegats i donacions. Amb tot, el monestir es trobava en estat ruïnós a les acaballes del segle XIII i va ser reconstruït l'any 1408. Amb la Guerra dels Remences, al segle XV, el monestir va ser abandonat temporalment i la imatge gòtica de la Mare de Déu va ser amagada.

Quan anys després els monjos hi van tornar la imatge no va aparèixer. Fins que, temps després, segons la llegenda, un brau que pasturava la trobar gratant sota un roure, fet que es va considerar miraculós i que va donar nom al santuari.

A començament del segle XVII es va construir l'església Nova, al lloc on era el roure, a pocs metres del monestir, impulsada per un clergue de nom Jaume Puig. A mitjan segle XVIII va marxar el darrer paborde i el monestir va restar abandonat. La Guerra Gran contra el francesos, a la fi del segle XVIII, en va causar la destrucció dels edificis, que havien servit de caserna de l'exèrcit espanyol. En l'actualitat el conjunt és propietat de l'Ajuntament de Pont de Molins i es troba en curs de restauració.

De l'antic monestir del segle XV se'n conserven alguns murs. El més ben conservat correspon a la façana principal, amb un gran portal adovellat, alguns escuts i una finestra coronella. També es manté dempeus bona part de l'església.