Castell de Torcafelló
(Maçanet de la Selva - La Selva)

Maçanet de la Selva - Castell de Torcafelló

Maçanet de la Selva - Castell de Torcafelló (Foto: Albert Esteves, 2011)

Maçanet de la Selva - Castell de Torcafelló, panoràmica des del castell

Maçanet de la Selva - Castell de Torcafelló, panoràmica des del castell (Foto: Albert Esteves, 2011)

Maçanet de la Selva - Castell de Torcafelló, plànol

Maçanet de la Selva - Castell de Torcafelló, plànol (Foto: Albert Esteves, 2011)

Situació Turó de Sant Jordi
Construït al segle XI dalt d'un turó que ja havia estat habitat en època ibèrica, tal com han demostrat les diverses excavacions arqueològiques. Està documentat des de 1106 i era senyorejat pels Maçanet, sota el domini dels vescomtes de Cabrera. S'han detectat tres fases constructives, tot i que el conjunt que n'ha pervingut és el de la tercera. De la primera fase (segle XI) en resta la base de la torre d'homenatge. En una segona fase (segle XII) es va construir el recinte perimetral i una estança. I al mateix segle, unes dècades més tard, es va construir el castell pròpiament dit, amb la muralla i diverses estances que han estat excavades.

L'edifici que es conserva dempeus és la capella, reconstruïda sobre les restes enrunades del castell, l'any 1450.