Església de Santa Maria
(Vilanant - Alt Empordà)

Vilanant - Església de Santa Maria

Vilanant - Església de Santa Maria (Foto: Tantarantana, 2008)

Vilanant - Església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2011)

Vilanant - Església de Santa Maria (Foto: Josep Salvany, Fons Salvany-Biblioteca de Catalunya, 1919)

Situació Plaça Major
Església d'origen pre-romànic, construïda durant el segle X, amb moltes reformes tardanes. Està documentada des de l'any 1018. Consta de tres naus, inicialment capçades per sengles absis, el central rectangular i els dos laterals en forma de ferradura (dels laterals només es conserven restes del septentrional, sota el campanar). Les naus són cobertes amb voltes de canó i estan separades entre elles per dos grans arcs sostinguts per columnes cilíndriques. La volta de la nau central és reforçada per tres arcs torals lleugerament ultrapassats. Cal suposar que l'església va ser reformada cap al segle XI. Es van ver diverses actuacions entre els segles XV i XVIII, quan es va sobrealçar la nau, amb finalitat defensiva, i es va construir la sagristia (1731).