Església de Santa Maria de l'Om
(Masarac - Alt Empordà)

Masarac - Santa Maria de l´Om

Masarac - Santa Maria de l´Om (Foto: Albert Esteves, 2011)

Situació Vaïnat del Priorat, ctra a Mollet de Peralada
InterèsEspecial interès Interessant
De l’antic priorat de Santa Maria de l’Om, fundat l’any 1139, només en resta l’església, situada al veïnat del Priorat, un petit nucli format per quatre masies. Era sufragani del monestir de Vilabertran i va mantenir-se actiu fins l’any 1592, quan es va secularitzar el monestir. Després l’església va funcionar com a parroquial de Masarac.

Inicialment hi hagué una església de nau única, construïda al segle XI, que va ser ampliada al segle següent amb dues naus laterals, de les quals només se’n conserva una. Així doncs ara és un temple de dues naus, capçades amb sengles absis semicirculars. Una part de l’església va haver de ser reconstruïda en època barroca quan es va esfondrar una de les naus laterals, la volta central i part de l’absis (es veu clarament la diferència d’aparell). Això va succeir l’any 1783, segons la data que figura inscrita a l’interior del temple.

Cal destacar especialment la portalada romànica de les acaballes del segle XII, situada a la façana de ponent. Consta de sis arquivoltes en degradació, amb la llinda i el timpà llisos. Només dues arquivoltes estan decorades, una amb uns botons esfèrics i una altra amb una trena. Només s’ha conservat una columna, el capitell de la qual, molt desgastat, mostra uns animals difícils d’identificar.