Torre Gorgot (Torre Galatea)
(Figueres - Alt Empordà)

Figueres - Torre Galatea (Foto: Albert Esteves, 2011)

Figueres - Torre Galatea (Foto: Gas Mountain, 2021)

Figueres - Torre Galatea (Foto: Pere Català Roca - Invarquit-Gencat, 1962)

Situació Pujada del Castell, 26-28
La Torre Gorgot té el seu origen al segle XVII, quan era un dels elements defensius de la muralla de Figueres. Al segle XIX va ser transformada en dipòsit d'aigua de la xarxa municipal, que recollia els sobrants dels dipòsits del Castell.

L'any 1931 es va restaurar, tot disminuint-hi notablement el gruix dels seus murs. L'any 1983 va ser adquirida per la Generalitat i s'hi va instal·lar el pintor Salvador Dalí, que la va remodelar coronant-la amb una ous i revestint-la amb 1.200 pans de tres corns o crostons o pans d'exèquies, dits així per que se servien només en àpats funerals i eren de molta qualitat. També li va canviar el nom pel de Torre Galatea, en honor de la seva dona, Gala. Actualment forma part del conjunt del Teatre-Museu Dalí.