Casino Menestral
(Figueres - Alt Empordà)

Figueres - Casino Menestral (Foto: Albert Esteves, 2011)

TipusAteneus i centres socials
AutorJosep Bori Gensana
Situació Ample, 17
InterèsEspecial interès Interessant
El Casino Menestral Figuerenc va ser fundat l'any 1856. L'edifici actual va iniciar-se l'any 1902 i es va ampliar el 1906. La façana no es va enllestir del tot fins a l'any 1933. Aquell any la Cambra Oficial de la Propietat Urbana de Girona li va atorgar un premi per les seves qualitats artístiques.

L'edifici, recentment restaurat, dona a tres carrers i ocupa una bona part de l'illa de cases. La façana principal, on hi ha l'entrada, presenta una gran obertura compartimentada per pilars verticals i horitzontals a l'estil dels grans cellers de l'època. Les dues cantonades, ben diferents, adquireixen un gran protagonisme, especialment la que dona al carrer Ample i al carrer Peralada, on domina una tribuna i un coronament cilíndric amb cúpula de ceràmica.

Tot el conjunt conforma un joc de volums asimètric, amb predomini de la línia corba, en plena sintonia amb el Modernisme, que es trobava a l'època en la seva màxima plenitud. Amb tot, és un edifici amb una certa sobrietat formal i un sentit de la sumptuositat molt ajustat a l'entitat que havia d'acollir.