Portal de la casa Aloy
(Figueres - Alt Empordà)

Figueres - Portal adovellat del carrer Jonquera

Figueres - Portal adovellat del carrer Jonquera (Foto: Albert Esteves, 2011)

Situació Jonquera, 6
A la casa del carrer de la Jonquera, 6, s'ha conservat, integrat a la construcció moderna, un gran portal adovellat de punt rodó, de 15 dovelles, fet amb pedra de qualitat i de bella factura. Segons indica el cronista local de Figueres, Josep M. Bernils, en aquesta casa hi vivia la família Aloy, els quals havien rebut el títol de cavallers l'any 1759. El 1867 hi vivia Pere d'Aloy, l'industrial que va promoure l'abastiment d'aigua a la ciutat.

Al portal hi ha una inscripció de l'any 1667. Aquest tipus d'inscripcions es coneixen com a victors> del llatí, victoriós, perquè estan precedides d'un anagrama que conté aquestes lletres. Es feien servir per homenatjar els universitaris que assolien alguna important condecoració acadèmica. Es feien amb mangra, un òxid de ferro vermell terrós fet amb sang de boví i vernís que, com veiem, aguanta prou bé el pas dels segles.