Església de Santa Maria de Salitja
(Vilobí d'Onyar - La Selva)

Vilobí d'Onyar - Santa Maria de Salitja

Vilobí d'Onyar - Santa Maria de Salitja (Foto: Albert Esteves, 2012)

Situació Salitja. Plaça de l'Església, 8
L'església parroquial de Salitja, dedicada a Santa Maria, està documentada des de l'any 1019. Depenia del monestir de Sant Salvador de Breda. L'edifici antic, del segle XIII, va ser substituït per un nou temple al segle XVIII (una pedra cantonera porta gravada la data de 1741). De l'edifici precedent en resta el campanar de torre, coronat amb una piràmide, obra de l'any 1598. La resta és una construcció de planta rectangular i capçalera poligonal. La façana té coronament mixtilini i un portal d'arc carpanell entre pilastres i frontó semicircular. L'eix de la portada i l'ull de bou no es correspon amb l'eix de simetria de la façana. L'església va ser cremada l'any 1936 i restaurada després de la Guerra.