Can Tió de la Bassa (Franciac)
(Caldes de Malavella - La Selva)

Caldes de Malavella - Can Tió de la Bassa

Caldes de Malavella - Can Tió de la Bassa (Foto: Albert Esteves, 2012)

Situació Trencall de la N-II (Franciac), camí de la Tiona
Masia del segle XVII, de dues plantes i golfes, amb teulada a dues aigües i cornisa catalana. Les finestres són de llinda monolítica, algunes amb espitllera inferior. La porta és rectangular adovellada, amb les dovelles a salta-cavall. Té un escut amb el monograma de Crist i una inscripció on s'hi llegeix el nom de Francesch Tihó i l'any 1631.

La família Tihó està documentada des de l'època medieval i era propietària de l'hostal veí de la Tiona. L'any 1527 o 1528 es va allotjar a la casa sant Ignasi de Loyola, que viatjava a París. Durant la Guerra del Francès es va utilitzar com a quarter de l'exèrcit napoleònic.