Ermita de Sant Romà
(Brunyola - La Selva)

Brunyola - Ermita de Sant Romà (Foto: Albert Esteves, 2012)

Brunyola - Sant Romà, interior

Brunyola - Sant Romà, interior (Foto: X.Caparrós - Patrimoni Gencat , 2006)

Situació Trencall des de la ctra. C-63, de Brunyola a Sant Dalmai
To t i que no consta en cap document anterior anterior a 1279, és un edifici d'origen romànic, probablement de la fi del segle X, època a la qual pertany l'absis i part dels murs de la nau. Va ser sufragània de Sant Amanç d'Anglès i posteriorment de Sant Martí Sapresa.

És un edifici d'una sola nau, rectangular, capçada amb un absis de lleugera ferradura, adossada al qual hi ha la sagristia, afegida al segle XV. La nau està coberta amb volta apuntada, reforçada amb dos arcs torals. L'aparell és irregular i sense cap ornamentació. Un dels murs hagué de ser reforçat amb contraforts. La façana principal, de factura moderna, té campanar d'espadanya de dos ulls i està precedida d'un porxo amb teulada a dues aigües.

S'hi celebra un aplec el segon diumenge d'agost.