Església de Sant Esteve
(Riudellots de la Selva - La Selva)

Riudellots de la Selva - Església de Sant Esteve, gàrgoles

Riudellots de la Selva - Església de Sant Esteve, gàrgoles (Foto: Albert Esteves, 2012)

Riudellots de la Selva - Església de Sant Esteve, gàrgola

Riudellots de la Selva - Església de Sant Esteve, gàrgola (Foto: Albert Esteves, 2012)

Riudellots de la Selva - Església de Sant Esteve (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1922)

InterèsEspecial interès Interessant
Segons la tradició, el poble estava situat en un altre emplaçament, entre les rieres del Cric i de Riudevila, i allà hi hagué la primera església, esmentada l'any 887. Se l'endugué un dels aiguats que es produïen sovint i que van aconsellar el trasllat del poble a la seva ubicació actual, cap a mitjan segle XV. Aquesta tesi, basada en uns documents del segle XVIII, no està contrastada i també hi ha qui pensa que estava situada al lloc de l'església actual.

El nou temple es va construir entre 1500 i 1565, encara dins un estil gòtic, ja molt tardà. Consta d'una sola nau amb capelles laterals, coberta amb volta de creueria, capçada amb un absis poligonal i reforçada amb contraforts exteriors. Adossat a la façana hi ha l'airós campanar de planta quadrada, coronat amb una torreta hexagonal. La façana principal, decorada amb esgrafiats i restaurada l'any 1990, presenta una portada rectangular, amb fines columnetes i capitells esculpits amb relleus d'animals i plantes. Damunt la portada hi ha un frontó ogival adovellat i envoltat d'un guardapols presidit per una creu amb fullatges. Sota la cornisa podem veure tres gàrgoles amb formes d'animals.