Dolmen de la Cabana Arqueta
(Espolla - Alt Empordà)

Espolla - Dolmen de la Cabana Arqueta (Foto: Empordà Profund, 2007)

TipusMegàlit
PeríodePrehistòria
Situació Carretera d'Espolla a Sant Climent Sescebes
Situat prop de la línia divisòria amb el terme de Sant Climent Sescebes i molt proper a la carretera que comunica els dos pobles. Situat en un pujol de 150 m té unes magnífiques vistes sobre la plana empordanesa. Construït entre el 2700 i el 2500 aC és un sepulcre de corredor amb l'obertura situada al sud-est, fa 2,50 m de llarg per 2 m d'alt.

Conegut de ben antic, el 1110 servia com a fita delimitadora, el 1866 fou visitat per un estudiós francès que resseguí molts dólmens empordanesos, amb tot, el nom de l'estudiós ha restat en l'anonimat. El 1879 fou el mestre d'Espolla Antoni Balmanya i Ros qui el va donar a conèixer publicant-ne una nota a la Revista de l'Associació Catalana d'Excursions Científiques. Durant el segle XX ha estat estudiat i excavat diverses vegades, amb troballes importants, per part, entre altres, del GESEART i també fou objecte d'una restauració a finals del segle XX per consolidar les parts més malmeses.

Informació extreta de Viquipèdia