Basílica de Santa Maria: el retaule
(Castelló d'Empúries - Alt Empordà)

Castelló d'Empúries - Retaule de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2008)

Castelló d'Empúries - Retaule de Santa Maria (Foto: Wikimedia Commons, 2011)

AutorPonç Gaspar, Andreu d'Orts, Miquel Llop, Vicenç Borràs
Situació Plaça Mossèn Cinto Verdaguer, 1
InterèsEspecial interès Interessant
Construït en alabastre de Beuda i datat a mitjan segle XV, va ser obrat per un grup d'artesans d'entre els quals sobresurt el francès Ponç Gaspar. Es considera una obra d'influència borgonyona. Bàsicament, consta d'un sòcol llis, un cos avançat al centre que correspon al tabernacle, i un conjunt de plafons escultòrics formant dos pisos. Els del pis inferior mostren figures d'àngels i els del pis superior, escenes de la Passió coronades amb dossers. La imatge de la Verge Candelera que presideix el conjunt és anterior, probablement d'inicis del mateix segle, i d'estil ben diferent. Està enquibida dins una fornícula feta per Vicenç Borràs cap a la fi de segle. El retaule està, de fet, inacabat ja que hi manquen les dues ales que havien de flanquejar la fornícula. En el seu lloc s'hi van posar sis pinacles al segle XVII.