Basílica de Santa Maria: l'orgue
(Castelló d'Empúries - Alt Empordà)

Castelló d´Empúries - Basílica de Santa Maria. Orgue (Foto: Albert Esteves, 2012)

Castelló d´Empúries - Basílica de Santa Maria. Orgue, any 1936

Castelló d´Empúries - Basílica de Santa Maria. Orgue, any 1936 (Foto: enviada per Marc Timón, 2022)

Castelló d´Empúries - Basílica de Santa Maria. Orgue. Consola, any 1936

Castelló d´Empúries - Basílica de Santa Maria. Orgue. Consola, any 1936 (Foto: enviada per Marc Timón)

AutorDomènech Cavaillé, Pere Cavaillé
Situació Plaça Mossèn Cinto Verdaguer, 1
Se sap que des dels inics del segle XV hi hagué un orgue a la basílica. L'actual va ser construït a partir de l'any 1803 per Domènech Cavaillé i el seu pare, Joan Pere Cavaillé, procedents del Llenguadoc. Va ser acabat l'any 1854 per Gaietà Vilardebó. Malmès a la Guerra Civil, entre 1976 i 1981, Gerhard Grenzig va restaurar la cadireta i el teclat, amb els esforços del rector de la parròquia mossèn Salvador Pagès. anys després, amb mossèn Àngel Sunyer, es va continuar la restauració de la resta, enllestida l'any 2004.

L'orgue onsta de quatre teclats amb aproximadament 57 jocs, cadireta, orgue major, eco i recitatiu, amb pedal de 12 botons i una octava cromàtica i prop de 4.500 tubs de tota mena i caràcters.