Antiga Llotja de Mar
(Castelló d'Empúries - Alt Empordà)

Castelló d'Empúries - Antiga Llotja de Mar

Castelló d'Empúries - Antiga Llotja de Mar (Foto: Albert Esteves, 2012)

Castelló d'Empúries - Antiga Llotja de Mar (Foto: Albert Esteves, 2008)

Castelló d'Empúries - Antiga Llotja de Mar (Ajuntament)

Castelló d'Empúries - Antiga Llotja de Mar (Ajuntament) (Foto: Jacob Casquete - Patrimoni Gencat, 2008)

Castelló d'Empúries - Antiga Llotja de Mar (Foto: Valentí Fragnoli, arxiu CEC, començament segle XX)

Situació Plaça dels Homes, 1
Edifici reconstruït l'any 1393-94 per ser la seu de la Llotja de Mar, després que el rei Pere III concedís a la vila el privilegi del Consolat de Mar (1386). L'obra es va realitzar sobre un edifici preexistent, segurament del segle XIII, tal com ho testimonien alguns elements trobats al soterrani. De l'edifici del segle XIV en resta una gran sala quadrada coberta amb volta de creueria. La façana principal va ser reformada durant el segle XVIII tot mantenint-se la part inferior, que conserva el carreuat i les arcades gòtiques. Les dues llindes de la planta noble tenen inscripcions, una d'elles de l'any 1723, època en la qual es degueren fer les reformes. Al seu damunt hi ha un escut sostingut per dos personatges envoltats de relleus esculpits d'estil gòtico-renaixentista.

Hi havia una façana lateral que donava a un carreró, ara ocupat per una part de la casa Pastell. En aquesta façana hi havia una finestra coronella gòtica que va ser tapiada i ha estat rehabilitada modernament.