Cortal d'Avinyó
(Castelló d'Empúries - Alt Empordà)

Castelló d´Empúries - Cortal d´Avinyó

Castelló d´Empúries - Cortal d´Avinyó (Foto: Albert Esteves, 2012)

AutorJosep Azemar Pont
Situació Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà
A aquesta zona empordanesa als masos se'ls anomena cortals. El cortal d'Avinyó és el més important dels que s'han conservat. Al segle XV, constava a nom de Cipriano Avinyó. Des de 1744, era propietat de la família Fontdevila. Al mateix segle XVIII va passar per matrimoni als Caramany i més tard, als Barraquer.

El conjunt està format per les construccions antigues, amb poc interès arquitectònic, i la casa nova, un bell edifici modernista projectat per Josep Azemar l'any 1906, que combina l'arrebossat amb el maó vist i amb nombrosos detalls de ceràmica policroma. Hi destaca la torratxa-mirador, de planta quadrada, i una altra torre de planta circular, de menys alçada. També hi ha tres garites cantoneres, de planta octogonal.