Castell d'Olèrdola
(Olèrdola - Alt Penedès)

Olèrdola - Castell

Olèrdola - Castell (Foto: Alberto González Rovira, 2018)

Olèrdola - Castell

Situació Castell d'Olèrdola (Ctra. BV-2443)
Construït cap a l'any 929 sobre les restes de l'antiga fortalesa romana, adossat a la talaia que es va seguir utilitzant com a torre. Ben documentat des del segle X, va adquirir un enorme protagonisme històric durant el segle XI, quan es va convertir en el centre de la rebel·lió del noble Mir Geribert contra el comte de Barcelona, Ramon Berenguer I. El castell, com tot el poblat, ve resultar molt malmès per la ràtzia sarraïna de 1108. La família dels Sanmartí en van posseir la castlania fins al segle XIII.

Actualment es troba molt enrunat, però encara ens permet contemplar l'arrencada d'una volta de canó i part dels murs perimetrals.