Carrer de Santa Marta
(Olesa de Bonesvalls - Alt Penedès)

Olesa de Bonesvalls - Carrer de Santa Marta. Cal Cutató

Olesa de Bonesvalls - Carrer de Santa Marta. Cal Cutató (Foto: Albert Esteves, 2023)

Olesa de Bonesvalls - Carrer de Santa Marta. Cal Pau

Olesa de Bonesvalls - Carrer de Santa Marta. Cal Pau (Foto: Albert Esteves, 2023)

Olesa de Bonesvalls - Carrer de Santa Marta (Foto: Piqué -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1920-30)

Olesa de Bonesvalls - Carrer de Santa Marta (Foto: Antoni Gallardo -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1934)

Situació Entre la crtra. BV-2411 i la riera de Begues
A redós de l'Hospital es va formar, poc després del seu origen, un conjunt de cases agrupades conegut com la Pobla de Cervelló (ara barri de l'Hospital). Les cases eren ocupades per les moltes persones que treballaven i ajudaven a l'Hospital i potser servien també d'hostatgeria quan el nombre d'hostes superava la capacitat del mateix.

El nucli, travessat per la riera de Begues, compta amb nombroses cases que conserven la seva estructura i molts elements antics (entre els segles XV i XVIII): portals adovellats, cups i pous. El carrer de Santa Marta, el més proper a l'Hospital, és el més característic.

D'aquest carrer destaquen algunes cases antigues. Cal Pau era originalment un mas aïllat, probablement coetani de l'Hospital, tot i que ens ha arribat molt alterat. Sembla probable que aquest fou el primer mas Badell. Cal Cutató, adossada a la muralla de l'Hospital, conserva la porta adovellada de mig punt. Can Blas, en canvi, només en conserva algunes dovelles.