Can Tutusaus (o Totossaus)
(Olesa de Bonesvalls - Alt Penedès)

Olesa de Bonesvalls - Can Tutusaus

Olesa de Bonesvalls - Can Tutusaus (Foto: Albert Esteves, 2023)

Olesa de Bonesvalls - Can Tutusaus. Postal antiga

Situació Plaça de la Creu, 1
Masia construïda cap a entre 1729 (data gravada als cups) i 1736 (data gravada al baluard), tot i que és probable que anteriorment ja hi hagués un edifici en aquest indret. Va ser promoguda per la família Tutusaus, emparentada amb els Badell, del mas Pedrosa, documentat des de 1183. L’edifici ha sofert diverses ampliacions. El cos principal té planta rectangular i hi destaca, al segon pis, una galeria d’arcs de mig punt amb balustrada ceràmica. La porta principal, d'arc rebaixat, està emmarcada amb maó vist. Al costat d’aquest edifici n’hi ha una altra de la fi del XIX o inicis del XX, que havia estat utilitzat com a local social i cinema. Sota la casa hi ha la cava, que tenia cinc cups. Actualment hi ha les Caves Tutusaus.