Casa dels Marquesos de Llió
(Sant Pere de Riudebitlles - Alt Penedès)

Sant Pere de Riudebitlles - Casa dels Marquesos de Llió

Sant Pere de Riudebitlles - Casa dels Marquesos de Llió (Foto: Albert Esteves, 2012)

Situació Carrer Major, 42
Constitueix un dels edificis del gòtic civil català conservats amb més integritat. És un gran casal estret i allargat, de planta baixa i dos pisos. La façana, feta en la seva major part amb carreus de pedra ben escairats i alineats, presenta finestres coronelles amb capitells esculpits, als dos pisos, quatre per pis, triforades les de la planta noble i biforades les superiors. Aquest tipus de finestres són típiques dels segles XIV. Damunt de cadascuna de les finestres del primer pis hi ha sengles escuts heràldics. La porta principal és de punt rodó, adovellada, i al seu damunt hi veiem un relleu amb els escuts dels marquesos de Llió sostinguts per un àngel.

La casa va pertànyer a la família Salellas, enllaçada per matrimoni amb els Móra al segle XVII. Josep de Mora i de Catà, que va ser nomenat primer Marquès de Llió (o de Lló) l'any 1749, va transformar la casa, juntament amb l'edifici veí de cal Ròmul, amb una fàbrica de paper de cotó. A la fi del segle XIX va passar a mans de Josep Albet Quintana, de Gelida, que el va cedir al seu nebot Ròmul Torrents Albet. L'any 1995 va ser adquirit per l'Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles.