Molí de Cal Ton del Pere
(Sant Pere de Riudebitlles - Alt Penedès)

Sant Pere de Riudebitlles - Molí de Cal Ton del Pere

Sant Pere de Riudebitlles - Molí de Cal Ton del Pere (Foto: Albert Esteves, 2012)

TipusMolí
Situació Carrer de Baix, 54
Molí fariner i paperer construït probablement al segle XVIII. Josep Miquel de Capellades va demanar la concessió el 1785 per fer-hi paper i més tard -de principis del segle XX fins al 1967- s'hi va fer pasta de paper per a cal Ròmul. Està situat al costat de tres molins més que toquen el nucli urbà prop del pont que creua el riu de Bitlles i enllaça amb el barri de l'Altra Banda. Té planta en forma d'ela i un alçat de planta baixa i tres pisos, el superior obert amb un seguit de finestres d'arc rebaixat, que servia d'assecador. Actualment és propietat municipal. El sostre ha estat restaurat modernament. Conserva un antic portal adovellat de mig punt.

La seva gran roda de fusta, de 5 metres de diàmetre, és actualment al Museu Nacional de la Ciència de Catalunya.