Can Ravella (Ordal)
(Subirats - Alt Penedès)

Subirats-Ordal - Can Ravella

Subirats-Ordal - Can Ravella (Foto: Albert Esteves, 2012)

Situació Camí que surt de la N-340, km. 312,200
Els orígens d'aquesta masia es remunten als segles XIII-XIV. Els seus propietaris van tenir sempre gran notorietat i, a partir del segle XVII, a través de diversos enllaços matrimonials, van engrandir molt notablement el seu patrimoni. L'any 1929 va morir sense descendència Antoni Ravella Busquets i va heretar la propietat la seva néta Josefa Tor Ravella, casada amb Ramon d'Olzinelles, comte d'Olzinelles. El seu hereu, Hermenegild d'Olzinelles i Tor Ravella, va ser comte d'Olzinelles per nomenament pontifici. Posteriorment va passar a la família Camps, quan Concepció Olzinelles es va casar amb Pelayo de Camps i de Matas, a qui fou concedit el títol de Marquès de Camps l'any 1878 per part del papa Pius IX.

La casa ha estat molt modificada al llarg dels segles. Entre 1777 i 1780 es va construir l'edifici nou, remodelat als segles XIX i XX. És un gran casal senyorial amb dues torres cantoneres i una de central, un cos lateral amb galeria d'arcs de mig punt i una terrassa amb balustrada. A un mur lateral exterior hi les restes d'un finestral gòtic.