Palau Baltà
(Vilafranca del Penedès | Vila - Alt Penedès)

Vilafranca del Penedès - Palau Baltà (Foto: Albert Esteves, 2012)

Vilafranca del Penedès - Palau Baltà (Foto: Albert Esteves, 2023)

Vilafranca del Penedès - Palau Baltà, detall porta

Vilafranca del Penedès - Palau Baltà, detall porta (Foto: Albert Esteves, 2012)

Vilafranca del Penedès - Palau Baltà (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany - Biblioteca de Catalunya-, 1913)

Vilafranca del Penedès - Palau Baltà. Postal antiga

Situació Plaça de Jaume I, 2
L'origen d'aquest palau cal remuntar-lo a començament del segle XIV, quan Francesc Babau va construir un primer edifici, l'any 1308, però l'obra que podem contemplar en l'actualitat correspon a l'any 1522. Llavors es va reformar i ampliar transformant-se en un palau renaixentista, aprofitant l'espai i, segurament, els materials de l'antic castell, que devia estar enrunat. Pertany a la família Baltà des de 1859.

L'edifici s'estructura interiorment al voltant d'un pati central, on hi ha l'escala d'accés a la planta noble, a més d'una galeria d'arcs apuntats i un notable finestral gòtic. La façana principal, bastida amb carreus de pedra ben tallats i arrenglerats, però de mida irregular, mostra un portal adovellat de bella factura, finestres rectangulars amb guardapols motllurats i una tribuna neogòtica afegida en la restauració efectuada per August Font l'any 1889 per encàrrec de Josep Baltà Rodríguez de Cela.