Capella de Sant Pelegrí
(Vilafranca del Penedès | Vila - Alt Penedès)

Vilafranca del Penedès - Capella de Sant Pelegrí. façana posterior

Vilafranca del Penedès - Capella de Sant Pelegrí. façana posterior (Foto: Albert Esteves, 2023)

Vilafranca del Penedès - Capella de Sant Pelegrí (3)

Vilafranca del Penedès - Capella de Sant Pelegrí (3) (Foto: Albert Esteves, 2023)

PeríodeSegle XIII a XV
AutorMiquel Elies Güell, m.o. (reforma) / Joan Josep Ferrer (reforma) / Arquitectura Santi Vives (reforma)
Situació Plaça de Jaume I, 7
Va ser fundada l'any 1334 pels frares trinitaris per a capella de l'hospital. Posteriorment (1582) va passar a mans dels frares de Santa Maria. L'advocació de sant Pelegrí es produí més tard, quan va ser propietat de Francesc Babau i Bausell. El 1889 es restaura -Miquel Elies Güell-. L'any 1965 es va descobrir una torre d'origen romànic al fons de la nau.

És una capella de planta rectangular, de nau única dividida en quatre trams separats per arcs diafragma apuntats. La façana principal s'obre amb un portal de mig punt amb trencaaigües. Sobre la façana hi ha un campanar d'espadanya. La façana posterior és de paredat irregular amb un contrafort lateral, i s'obre amb un portal d'arc de mig punt i una espitllera a la planta baixa i dues finestres coronelles a la planta superior. Va ser reformada l'any 1889. L'any 1980 es va rehabilitar i s'incorporà al Vinseum com a sala d'exposicions. El 2012 es va reformar de nou, per Arquitectura Santi Vives-.