Torre de Cal Rei (Campdàsens)
(Pontons - Alt Penedès)

Pontons - Torre de Cal Rei

Pontons - Torre de Cal Rei (Foto: Albert Esteves, 2012)

Pontons - Torre de Cal Rei (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2021)

Situació Ctra. BP-2122, km 11,5 a 500 m
Necessita intervenció urgent
Magnífica torre de planta quadrada, d'una alçada d'uns 11 metres, probablement vinculada a l'antic castell de Pontons, documentat des del segle X. Probablement era una casa forta o habitatge de cavallers que, cap al segle XV, degué esdevenir casa de pagès. Està dividida en dos cossos per un mur interior, i té tres nivells. Es conserva dempeus un arc diafragmàtic. Té un portal adovellat de punt rodó a la planta baixa i diverses espitlleres. L'aparell és fet amb pedres carejades, de mida irregular, amb carreus grossos i ben escairats a les cantoneres. La coberta està esfondrada.

Tot i que s'ha reforçat l'interior, caldria intervenir-hi per protegir l'aparell, que en alguns trams és a punt de caure, i també tallar els pins propers i netejar l'entorn per poder contemplar la torre amb la dignitat que mereix un monument d'aquestes característiques.