Mas Pontons
(Pontons - Alt Penedès)

Pontons - Mas Pontons

Pontons - Mas Pontons (Foto: Albert Esteves, 2012)

Situació Seguint el Camí de l'Església, a uns 4 km
InterèsEspecial interès Interessant
Important mas fortificat, l'origen del qual es remunta a l'edat mitjana, potser relacionat amb el desaparegut castell de Pontons. A començament del segle XIV era propietat de la família Sabater, que emparentà amb els Avinyó, els quals en van mantenir la propietat fins a mitjan segle XVI, quan va passar per matrimoni a formar part de les possessions dels Boixadors.

El casal, del segle XVII, amb reformes posteriors, està força ben conservat. Conserva el matacà de maó vist i les garites cantoneres. Té un gran portal adovellat, de punt rodó, i totes les finestres estan emmarcades amb pedra treballada i motllurada. A les golfes hi ha petites finestres de mig punt. Tenia una capella, dedicada a sant Miquel i consagrada l'any 1668, després convertida en estable.

Durant la primera Guerra Carlina (1833-1849) va ser hospital de les tropes carlines. El 19 de maig de 1838, els liberals van assassinar els 29 soldats carlins ferits que s'hi allotjaven.