Castell de Peralada
(Peralada - Alt Empordà)

Peralada - Castell

Peralada - Castell (Foto: Josep Salvany -Biblioteca de Catalunya-, 1922)

Peralada - Castell

Situació Carrer de Sant Joan, s/n
Els senyors de Peralada, vinculats per matrimoni a la família Rocabertí des del segle XIII, van construir el castell extramurs, després de la massacre bèl·lica de 1285 que va destruir la població. Una part de les terres van ser cedides als frares carmelites, que hi bastiren un convent, el qual va ser recuperat pels comtes després de la desamortització, al segle XIX.

El castell ha anat remodelant-se al llarg dels segles. De la primera construcció, del segle XIV, en resten molt pocs vestigis. Del castell-palau actual hi destaca la façana renaixentista del segle XVII, els interiors del XVIII i les torres medievalistes alçades l'any 1875, després que els comtes, que residien a París, van decidir retornar a Peralada i remodelar el castell al gust de l'època. Aquesta façana, coberta en gran part per l'heura és l'estampa més característica del castell. També d'aquell període són els jardins, dissenyats per François Duvilliers.

Actualment el conjunt és propietat de la família Suqué-Mateu, que també regenta el casino ubicat dins del recinte.