Església vella de Sant Valentí
(Les Cabanyes - Alt Penedès)

Les Cabanyes - Església vella de Sant Valentí

Les Cabanyes - Església vella de Sant Valentí (Foto: Albert Esteves, 2013)

Situació Carrer Vint-i-vuit, a un cent metres del poble.
Documentada des de l'any 1056. Durant el segle XII va passar a mans de l'orde de l'Hospital, constituint una de les primeres comandes hospitaleres a Catalunya. Va tenir comanadors propis fins a 1798.

L'edifici actual degué ser construït cap al segle XIII. Té una sola nau, coberta amb volta de canó lleugerament apuntada, reforçada amb un arc toral, i capçada amb un absis semicircular. Posteriorment s'hi van afegir dues capelles laterals i la sagristia. A la façana de ponent s'alça el campanar d'espadanya, amb dos grans ulls, i un petit ull superior. La porta és de mig punt, formada per dues arquivoltes en degradació que descansen sobre sengles impostes.

A l'interior hi ha unes interessants pintures murals, del segle XIV, que han estat restaurades, com tot el conjunt.