Casa del Delme
(Ventalló - Alt Empordà)

Ventalló - Casa del Delme

Ventalló - Casa del Delme (Foto: Albert Esteves, 2013)

Situació Plaça Major/ Carrer de la Plaça
El casal que fa cantonada entre la plaça Major i el carrer de la Plaça era conegut antigament amb el nom de Casa del Delme segurament perquè aquí els vilatans pagaven els tributs als seus senyors, els quals van anar canviant al llarg dels segles: els Requesens, els Estruc, els Caramany, els Perramon o el monestir de Sant Miquel de Fluvià.

Podria ser que aquest casal hagués estat construït aprofitant algunes estructures de l'antic castell medieval. De fet, al mur que dóna a la plaça es poden veure algunes antigues espitlleres, ara cegues. Això fa que l'edifici estigui catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional, amb un nivell de protecció que no té, per exemple, l'església parroquial, la qual cosa resulta certament paradoxal.

Com a curiositat de l'edifici cal ressenyar la teiera de ferro forjat que podem veure a la cantonera.