Església de Santa Eugenia (Saus)
(Saus, Camallera i Llampaies - Alt Empordà)

Saus - Església de Santa Eugènia, matacà de l'absis (Foto: Albert Esteves, 2013)

Saus - Església de Santa Eugènia, matacà del campanar

Saus - Església de Santa Eugènia, matacà del campanar (Foto: Albert Esteves, 2013)

Situació Carrer de l'Església (Saus)
InterèsEspecial interès Interessant
L'aspecte d'aquesta església és força impressionant, especialment vista des de l'absis, el qual sembla ben bé una torre de defensa. És un temple-fortalesa que té el seu origen en una església romànica de la fi del segle XII o començament del XIII, que va ser sobrealçada i fortificada entre els segles XIV i XV. A la façana hi ha una làpida amb data 1257. La diferència en l'aparell constructiu marca clarament les dues etapes constructives.

L'edifici, situat a la part més enlairada del poble, té una sola nau, coberta amb volta de canó apuntada i capçada amb un absis semicircular que no disposa de cap finestra. La portada, romànica, està formada per dos arcs adovellats en degradació, envoltats d'un guardapols i coronats amb una creu. El timpà és llis. La façana principal està coronada amb una espadanya emmerletada i amb un matacà defensiu. Podem veure un altre matacà a un cantó de l'absis.