Església de Santa Magdalena
(El Pla del Penedès - Alt Penedès)

Pla del Penedès - Església de Santa Magdalena

Pla del Penedès - Església de Santa Magdalena (Foto: Albert Esteves, 2013)

Situació Plaça Major
Església d'origen romànic però molt transformada a partir dels segles XV-XVI. Està documentada des de l'any 1080 i durant els segles XII i XIII va dependre de la canònica de Solsona. Posteriorment i fins 1778 va ser sufragània de la parròquia de Lavit. Poc després es fa tornar a reformar.

L'edifici romànic, alçat cap a la fi del segle XI, tenia una nau amb transsepte, coberta amb volta de canó i reforçada amb dos arcs torals i amb una curiosa cúpula al creuer, ovalada. La capçalera tenia tres absis, dels quals se'n conserven dos. L'altra es va substituir per la sagristia. Per la mida dels carreus utilitzats s'ha pensat que podrien haver estat aprofitats d'una construcció d'origen romà.

La construcció de les capelles laterals va desfigurar l'edifici, que ara sembla de tres naus. En la mateixa reforma es va construir el campanar de torre, damunt la cúpula del creuer.