Palau Sardiaca (Palau)
(Palau de Santa Eulàlia - Alt Empordà)

Palau de Santa Eulàlia - Palau Sardiaca

Palau de Santa Eulàlia - Palau Sardiaca (Foto: Albert Esteves, 2013)

Palau de Santa Eulàlia - Palau Sardiaca, 1926

Palau de Santa Eulàlia - Palau Sardiaca, 1926 (Foto: del llibre El castell de Palau de Santa Eulàlia, de Lluís Batlle)

Situació Nucli de Palau
Necessita intervenció urgent
Castell-palau del segle XIV que va pertànyer als ardiaques d'Empúries i de Besalú. Construït inicialment al costat de l'església preexistent de Sant Esteve, va ser reconstruït al segle XV per l'ardiaca Andreu Alfonsello (1464-1490) i es va restaurar de nou en temps de Benet de Cartellà (1626-1631). Es troba en estat ruïnós. La part millor conservada és la de l'entrada i la torre cantonera, la part alta de la qual va caure als anys trenta del segle XX. S'hi pot veure encara una finestra coronella de dos arcs que conserva la columneta central amb el seu capitell amb decoració vegetal. Sembla que alguns dels elements més valuosos del castell van ser venuts a particulars. N'hi ha algun, com l'escala interior, al castell de Sant Mori.