Sant Martí Sadevesa
(Torrelavit - Alt Penedès)

Torrelavit - Sant Martí Sadevesa, porta del segle XVIII (Foto: Albert Esteves, 2010)

Torrelavit - Sant Martí Sadevesa, porta romànica

Torrelavit - Sant Martí Sadevesa, porta romànica (Foto: Albert Esteves, 2013)

Situació Ctra. C-244, Km 24,7 a 1 Km.
Situada en un indret allunyat del poble, on hi ha un petit grup de masies, la més gran de les quals és el mas Parellada (caves Naveran). Està documentada des de l'any 1149. Al segle XV era sufragània de Sant Marçal de Terrassola. El seu aspecte actual és fruit sobretot de les modificacions dutes a terme durant el segle XVIII. A la porta hi ha la data de 1762. En aquesta transformació es degué substituir l'absis, originalment semicircular i ara poligonal, la coberta i el frontis, amb la porta actual i el campanar d'espadanya. D'època romànica és la porta lateral, amb una arquivolta senzilla, situada entre dos contraforts. Ha estat restaurada modernament.