Castell de Vialjoan
(Garrigàs - Alt Empordà)

Garrigàs - Castell de Vilajoan

Garrigàs - Castell de Vilajoan (Foto: Albert Esteves, 2013)

Situació Vilajoan
El Castell de Vilajoan es troba a l'extrem del poble oposat a l'església, al cantó de migdia. Presenta un magnífic aspecte, pel fet d'haver estat restaurat i convertit en casal de segona residència. Té planta rectangular i s'estructura al voltant d'un petit pati central. La façana principal, que dóna a tramuntana, mostra una torre emmerletada a un extrem, on hi ha la porta adovellada i un matacà molt ben conservat. També podem veure dues finestres coronelles, bigeminades. Per la banda del riu Fluvià, la torre és atalussada i mostra també una altra finestra coronella semblant a les anteriors.

El lloc de Vilajoan i el seu castell original eren possessió de la família Pontós des de temps antics. L'edifici actual degué ser construït cap a començament del segle XV, segurament en època de Galceran de Pontós, senyor del lloc. El trobem documentat l'any 1406. L'any 1493 va passar a la família Rocabruna, que en va mantenir la possessió fins a la fi del segle XVI.