Santa Llúcia de Tonyà
(Garrigàs - Alt Empordà)

Garrigàs - Santa Llúcia de Tonyà

Garrigàs - Santa Llúcia de Tonyà (Foto: Albert Esteves, 2013)

Situació Ctra. de Garrigàs a Vilamalla, km 3
Es troba aïllada, adossada a l'antiga casa de l'ermità, ara destinada a turisme rural. El seu origen es remunta a l'època romànica, quan era coneguda com Sant Esteve de Tonyà. De la capella original no en resten vestigis visibles. L'edifici actual és fruit de reformes i afegitons d'èpoques diverses. Les estructures més antigues, potser del segle XVII o anteriors, les podem veure a l'interior, com ara l'arc triomfal, fet amb carreus ben tallats, o la volta de creueria de la sagristia. Al terra hi ha una làpida sepulcral dedicada a Joan Company, que va fundar l'ermita l'any 1643 i va morir vuit anys després.