Can Guineu
(Sant Sadurní d'Anoia - Alt Penedès)

Sant Sadurní d'Anoia - Can Guineu. Capella

Sant Sadurní d'Anoia - Can Guineu. Capella (Foto: Enric, 2019)

AutorUbaldo Iranzo Eiras (façana)
Situació Hospital, 14
Aquesta casa té interès perquè era una de les masies que constituïren el nucli històric de Sant Sadurní. Pertanyia inicialment a l'Hospital de la Santa Creu i va ser adquirida per Pau Mir l'any 1703. L'edifici actual va ser construït l'any 1851 i s'articula al voltant de dos patis, un amb galeries de mig punt i un altre fet amb ferro colat. La façana, classicista, va ser reformada l'any 1882 per l'arquitecte Ubald Iranzo.

La família Mir era una de les més notables de la vila. Sembla que el renom de Guineu ve de la figura de Pere Mir Porta (1762-1834), que va demostrar una gran astúcia i habilitat negociadora durant la Guerra del Francès. A la façana de la casa hi ha una placa dedicada a Marc Mir i Capella (1851 – 1903), el membre més destacat de la nissaga, que fou alcalde l'any 1881 i destacat impulsor de la lluita contra la fil·loxera.