Castell de Pontós
(Pontós - Alt Empordà)

Pontós - Pou al recinte de l'antic castell

Pontós - Pou al recinte de l'antic castell (Foto: Albert Esteves, 2013)

Pontós - Castell

Situació Barri del Castell
Situat dalt d'un turó, conegut com el Barri del Castell, a uns 500 m del poble, el castell de Pontós es conserva molt enrunat i desfigurat perquè les seves restes van ser aprofitades per bastir-hi diverses cases. Del que es manté dempeus es pot distingir una part de construcció dels segles XI-XII, feta amb carreus mal escairats i còdols trencats, i una altra més gran, dels segles XIII-XIV, feta amb carreus rectangulars de pedra sorrenca. Posseïa una capella, actualment perduda. Es conserva una estança coberta amb volta i també un pou.

El castell de Pontós degué ser construït al segle XI. L'any 1087 apareix esmentat el cavaller Arnau de Pontós, però la primera notícia del castell pròpiament dit no la trobem fins l'any 1209, quan era propietat de Dalmau de Creixell. L'any 1276, Blanca de Creixell el va vendre a l'infant Pere el qual, un cop rei, el degué fortificar. L'any 1352 la corona va cedir els drets del castell a la família Pau. D'aquesta va passar als Pontós i poc després als Sagarriga.