Antic palau episcopal (Can Vila)
(Bàscara - Alt Empordà)

Bàscara - Antic palau episcopal (Can Vila)

Bàscara - Antic palau episcopal (Can Vila) (Foto: Albert Esteves, 2013)

Situació Travessera de l'Església / Plaça de l'Església
Al costat de l'Església hi ha l'antic palau dels bisbes de Girona, senyors de la vila, els quals de tant en tant hi feien estada. És d'origen medieval i sabem que havia estat fortificat, a vegades fins i tot se l'anomenava castell. Degué quedar molt malmès amb els terratrèmols de 1427-28 i al segle XVII va ser reconstruït de nou. En aquella època el casal havia passat a mans de la família Vila. A una de les llindes hi podem llegir el nom de Miquel Vila i la data de 1617. Posteriorment els Vila varen emparentar amb els Castelló, notaris del poble. L'any 1702, el rei Felip V hi va sojornar.

L'edifici té façana a la plaça de l'Església, on hi destaquen tres grans arcades a mode de porxos. Té més interès la façana que dóna a la Travessera de l'Església, on es conserven intactes els elements del segle XVII, el portal adovellat i diverses finestres emmarcades amb pedra, entre les quals hi destaquen les dues que fan cantonada. Al segle XVIII la façana es va recobrir d'un estucat que imitava carreus de pedra, encara ben visible.